Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie Deel xiv: 1761-1767Band 1: Part 1 [Hardback]

Hugo s'Jacob (Editor)

£85.00
OR
ISBN: 9789088905346 | Published by: Sidestone Press | Series: Rijks Geschiedkundige Publicatiën Grote Serie | Volume: 270 - part 1 | Year of Publication: 2018 | Language: Dutch/English 550p, H270 x W180 (mm)
Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie Deel xiv: 1761-1767Band 1

Details

Deel XIV in de serie Generale Missiven van de VOC bestaat uit twee banden. Deze bevatten samenvattingen in hedendaags Nederlands en oorspronkelijke citaten van de algemene brieven van Gouverneur-Generaal en Raden in Batavia aan Heren XVII in Nederland. In deze brieven worden de berichten weergegeven ontvangen uit de verschillende kantoren, van Kaapstad in Zuid-Afrika tot Deshima in Japan en van Kharg in de Perzische Golf tot Timor in Oost-Indonesië. Die gaan over de handel, de administratie en het bestuur van de VOC, inclusief fraude, desertie en schipbreuken. Zij geven daarnaast veel informatie over plaatselijke gebeurtenissen en de betrekkingen met de inheemse machthebbers. Zo zijn deze brieven ook een belangrijke bron voor de Aziatische geschiedenis. Door verwijzingen naar in Batavia ontvangen brieven uit andere delen van het VOC-imperium zijn de Generale Missiven voor historisch onderzoekers een onmisbare toegang tot het VOC-archief. Ook op dit deel zijn weer uitgebreide indices gemaakt.

Deel XIV beslaat de jaren 1761-1767, de eerste helft van het gouverneur-generaalschap van Petrus Albertus van der Parra. De VOC voerde toen een grote oorlog tegen Kandy op Ceylon, die uiteindelijk de hegemonie van de VOC op het eiland bevestigde. Verder besloot zij de verloren vesting op Kharg op te geven en het geplunderde handelskantoor in Thailand te sluiten. Daarnaast valt te constateren dat door de machtsuitbreiding van de Engelse compagnie in Bengalen de positie van de VOC daar verzwakte. In een aantal gebieden in Azië was dus sprake van teruggang, maar in Zuidoost-Azië consolideerde de Compagnie haar macht en breidde die zelfs uit.

English abstract: This book - published in 2 parts - is an edited translation and summary of the correspondence of the Dutch East India Trading Company (VOC) between the colonial headquarters in Indonesiä and the national headquarters in the Netherlands between 1761-1767. These letters were the means by which the headquarters in the Netherlands was informed about the colonies and relevant territories including most of south-east Asia and south Africa. They contain information about trading missings, shipwrecks, local events and news from the colonies.

Product Tags

Use spaces to separate tags. Use single quotes (') for phrases.

[profiler]
Memory usage: real: 24379392, emalloc: 24099336
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem